Orta kulak bölgesi kulak zarının arkasında, içerisinde kulak kemikçiklerinin yerleştiği içi hava dolu olan boşluktur. Bu bölgenin her türlü iltihabına orta kulak iltihabı denir. Hastalığın süresine göre çoğunlukla iki guruba ayrılır; Akut Orta Kulak iltihabı ve Kronik Orta Kulak iltihabı. Bu bölgeye mikroplar genellikle östaki tüpü vasıtası ile burundan ve boğazdan gelir. Çocuk yaş grubunda östaki tüpü daha kısa ve az gelişmiş olması nedeni ile bu yaş grubunda orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir. Bu bölgeye ulaşan mikroplar enfeksiyona sebep olur. Bunun neticesinde orta kulak boşluğunda irin birikir. Biriken irin kulakta işitme azlığı, şiddetli ağrı ve ateşe neden olur.
Orta kulak iltihabı çocukluk çağında en fazla görülen hastalıklardan birisidir. Beş yaşına kadar hemen hemen her çocuk en az bir kez bu hastalığı geçirir. Kalabalık ailelerde bulunma, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, kronik geniz eti ve bademcik problemlerinin olması, sigaraya maruziyet, kötü sosyoekonomik şartlar, erken doğum öyküsü, alerji varlığında daha sık görülür.
Belirtileri nelerdir?
Belirtiler her yaş grubu için farklılık gösterir. Bebeklerde huzursuzluk, ateş, uyku düzensizliği iştahsızlık gibi belirtilere neden olur. Büyük çocuklarda genelde nezle grip sonrası başlar.Genellikle kulak ağrısı, ateş, işitme kaybı görülür.
Çocuklarda görülen belirtiler;
• Kulak ağrısı, ateş
• İştahsızlık
• Kulakta kaşıntı,
• Uyku problemleri
• Kulak akıntısı,
• Huzursuzluk, ağlama
• İşitme azlığı ve kulakta dolgunluk hissi,
• Yüksek ateş çocuklarda en sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.
Yetişkinlerde sık görülen belirtiler;
• İşitme azlığı, kulakta dolgunluk
• Kulakta ağrı ve akıntı
• Ateş,
• Çınlaması,
Tedavi
Hastalık kendi kendine düzelebilme ihtimali olsa da gelişebilecek komplikasyonlar açısından mutlaka tedavi edilmelidir. Bu aşamada mutlaka bir Kulak Burun Boğaz doktorunun hastayı görmesi gerekmektedir. Çoğunlukla ilaç tedavisi ile düzelebilmektedir. Burada ilk tercih ilaç grubu ağrı kesici ve ateş düşürücüler olmalıdır. Gerekirse bu ilaçlarla bir iki gün hasta takip edilir, eğer hastalık kontrol altına alınamıyorsa antibiyotik başlanmalıdır. 10-14 günlük tedavi ile çoğunlukla hastalık tedavi edilir.
Orta kulakta biriken irin nedeni ile kulak zarı çok şişer. Zardaki bu şişme ve gerilme şiddetli ağrıya neden olur. Bazen de gerilmeye dayanamayan kulak zarı yırtılır. Bu ağrıyı azaltmak ve kulak zarının yırtılmasını önlemek için kulak zarına küçük bir kesi yapılarak iltihabın boşaltılması sağlanır. Kulak akıntısı olan çocuklar kulak kanalına su kaçmasını önlemek için banyoda mutlaka kulak tıkacı kullanmalıdır.
Orta kulak iltihabı, tedavi edilmediğinde ciddi ve kalıcı sorunlara neden olabilir. Hastalık belirtilerini gösteren çocuklar bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Kulak ağrısı, yeni bir dişin çıkması, yabancı bir cismin kulak yoluna kaçması, pamuklu çubuklarla temizlik sırasında kulak yolunun tahriş edilmiş olması, sertleşmiş kulak kiri tıkaçları nedeniyle de meydana gelebilir. Kulak yolunu ve kulak zarını ancak doktorunuz değerlendirebileceği için, şikayetlerin gerçek nedeninin bulunması ve tedavinin doğru olarak planlanması için hekim muayenesi şarttır.