Kulak akıntısının bir çok farklı çeşitleri ve farklı nedenleri vardır. Kulakta en sık görülen akıntı kulak kiri olarak bilinen kulak yolundan salgılanan kulağın kendi salgısıdır. Bunun dışında iltihaplı, kanlı bazen de şeffaf akıntılar görülebilir..
Serumen (Kulak Kiri)
Serumen kulağın doğal salgısıdır ve kulak için çok önemli bir salgıdır. Kulakğın en önemli koruyucu mekanizmasıdır. Koyu sarı, turuncu, açık kahverengi olabilir. Su ile temas ettiğinde kulak kanalından kulak kepçesi içine açık sarı renkte akabilir. ve bu durumda rengi açık sarı olabilir. Bu durumdan endişelinmeme li banyodan duşdan sonra kulak kepçeinin pamukla temizlenmesi yeterlidir.
İltihaplı kulak akıntısı
Orta kulak ve dış kulak enfeksiyonları sonucunda sık görülen bir kulak akıntısıdır. Orta kulak enfeksiyonlarında bazen enfeksiyon kontrol altına alınamadığında artan irine bağlı kulak zarı yırtılır ve buradaki iltihabi akıntı kulaktan boşalır. Bu durumda mutlaka bir KBB doktoruna müracat etmek gerekir.
Berrak su gibi akıntı
• Banyadan yada yüzmeden sonra kulaktan berrak sıvı gelmesi olağandır. Bu akıntı 24 saatten daha fazla sürerse mutlaka bir KBB doktoruna müracat etmek gerekir.
• Bazen çok ciddi problemlerin belirtisi olabilir. Kafaya alınan darbe, düşme çarpma. Trafik kası, ateşli silah yaralanması sonrası kulaktan gelen berrak sıvı muhtemelen beyin zarının zarar görmesi sonucu oluşan beyin omurilik sıvısıdır. Bu durumda acil müdahale gerekir.
Kanlı akıntı
• Kulak kanalındaki küçük bir çizik veya yaralanma kulaktan az miktarda kanlı akıntıya neden olabilir.
• Kulak zarının ve ya kulak kanalının zarar görmesi durumunda kulaktan kanlı akıntı gelebilir. Ayrıca enfeksiyon durumlarında da kulaktan kanlı irin şeklinde akıntı görülebilir.