Bişektomi Nedir?
Bişektomi aynı zamanda yanak cerrahisi olarak da bilinmekte olup elmacık kemiklerinin daha belirgin ve yüzün daha ince olarak görülmesini sağlayan ve yüzdeki yuvarlak görünümün ortadan kalkmasına da yardımcı olan ameliyattır.
Kimler Bişektomi Yaptırabilir?
Normal kiloya ve yuvarlak bir yüze sahip herkes yaptırabilir. 18 yaşından büyük kadın erkeklere bu ameliyat yapılırken, aşırı kilolu ve 50 yaş üzeri hastalara çok önerilmemektedir.
Bişektomi Nasıl Yapılır?
Bişektomi ameliyatı lokal anestezi ile yapılır. Hastaya lokal anestezi işlemi uygulandıktan sonra yanak içine küçük bir kesi yapılır. Bu kesiden girilerek yağ dokusu (bichat yağı) çıkarılır. Daha sonra kesi tekrar dikilir. Bişektomi ameliyatının tamamı 30 ila 45 dakika arasında sürer ve hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir.
Bişektomi Ameliyatı Sonrası Süreç
Bişektomi ameliyatı lokal anestezi ile yapıldığı için hasta aynı gün taburcu olabilir ve günlük hayata hızlıca dönebilir. Olası bir enfeksiyon ve ağrı riskine karşı antibiyotik ve ağrı kesici kullanmak gerekir. Ameliyat sonrası ağız bakımı yapılması çok önemlidir.
En az iki gün bandajlama yapılması morluk ve şişlik açısından önemlidir.
Yanağa soğuk uygulama yapılması şişliğin azalmasını sağlar. 10 gün kadar ağır fiziksel aktiviteden kaçınmak, güneşten sakınmak gerekir.
Bişektomi ameliyatı sonrası yara izi oluşmaz. Ameliyat sonrasında şişliklerin inip hastanın yüzünün oturması belirli bir zaman alabilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bişektomi operasyonu sonrasında kişiler yepyeni bir yüz görünümüne kavuşmayı bekleseler de, bişektomi ameliyatı yüz ovalinin giderilmesini kapsamaktadır.
Bişektomi Ameliyatı Sonrasında Oluşabilecek Risk Faktörleri
Hemen hemen tüm ameliyatlarda beklenmedik durumlar veya risk faktörleri gelişebilir. Bişektomi yani diğer bir adıyla yüz inceltme estetiğinde, yağ çıkarma operasyonu esnasında bazı riskler oluşabilir.
Bişektomi ameliyatı her ne kadar basit bir ameliyat gibi gözükse de yüz bölgesindeki sinirler zarar görebilir, yüz felci ya da kalıcı hasarlar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yine yağ dokularına yakın olması sebebiyle tükürük bezlerine de zarar verilebilir. Bu yüzden operasyonu yapacak hekimin konusunda uzman olması oldukça önemlidir.
Bişektomi ameliyatı sonrasın görülebilecek riskler arasında kanama, enfeksiyon, hematom, sinir hasarına bağlı yüz felci, yüzde asimetri görülebilir. Hastanın iyileşme aşamasında doktorun tavsiyelerine uyması çok önemlidir. Bunun yanında her cerrahi prosedürün komplikasyonları olabileceği de unutulmamalıdır.