Konka büyümesi (Burun Eti Büyümesi)
Her bir burun boşluğunda üç adet bulunan konkalar burun fonksiyonları için çok önemli yapılardır. Konkaların görevi solunan havayı ısıtmak, nemlendirmek ve filtre ederek temizlemektir. İçlerinde bol miktarda damar bulunan konkaların büyüklükleri bu damarlar nedeni ile sabit değildir. Stres, korku, heyecan, havanın ısısı, nemi, vücut faaliyetleri, hormonal değişiklikler sigara, kimyasallar alerji gibi irritanlar konkaların boyutlarının değişmesine neden olabilir. gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Normalde gün içinde konkaların büyüklükleri sağ ve sol burun boşluğunda belli bir ritim içinde sürekli değişir. Örneğin sağ burun boşluğundaki konka büyürken soldaki küçülür. 4-6 saat sonra soldaki konka büyürken sağ burundaki konka küçülür.
Konka hipertrofisi
Özellikle alt konkalar farklı nedenlerle sürekli olarak büyüyerek hava yolunun daralması ya da tıkanmasına neden olur. Bu duruma konka büyümesi, konka hipertrofisi ya da halk arasında burun eti büyümesi denir. Konka hipertrofilerinde hastalar egzersiz, uyku gibi durumlarda hastalar ciddi burun tıkanıklığı yaşarlar.
Konka hipertrofisinin en sık nedeni alerjidir. Diğer nedenleri arasında sigara, kimyasal irritanlar, hava kirliliği, kronik sinüzit sayılabilir.
Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Tedavisi
İlaç tedavisi
Bazı ilaçlarda konkalarda küçülme sağlanabilir. Bu ilaçlara örnek olarak, dekonjestanlar, antihistaminikler, steroidler sayılabilir. Ayrıca tuzlu su ile burun yıkamada konkaların küçülmesini sağlayabilir.
Konka hipertrofisinde Cerrahi Tedavi
Konka hipertrofilerinin cerrahi tedavisinde konkalar birkaç farklı teknikle küçültülür.
• Radyofrekans cerrahisi: En fazla uygulanan yöntemdir. Konkanın içindeki kan damarlarından zengin kısmına radyo frekans cihazının iğnesi ile girilerek verilen enerji ile zaman içinde konkanın küçültülmesi sağlanır. Bu işlemde konkanın mukozası korunmuş olur ki bu fonksiyonlarını yapması açısından önemlidir.
• Cerrahi küçültme
• Mikrodebrider ile küçültme
• Koterizasyon
• Laser ile küçültme
Konka içinde çok miktarda kan damarı bulunduğu için konka küçültme işlemlerinde kanama görülebilir. Kanamayı engellemek için burun içine tampon ya da tampon görevi görecek maddeler koymak gerekir. Bu tampon bir gün sonra çıkarılabilir. Konka cerrahisinden sonraki ilk hafta burun içinde şişme, ödem ve kabuklanmalar görülür. Bu nedenle burun tıkanıklığı olur. Ödem ve şişlik azaldıkça hasta rahatlar ve nefes almaya başlar. Konkaların aşırı küçültülmesi ya da tamamen çıkarılması konkaların burun için yaptığı görevlerde aksamaya neden olacağından aşırı küçültme ya da çıkarılma yapılmamalıdır.