×
Open Menu
turkish english Arabic Spain French

Kulak Kiri

Kulak Kiri
Kulak kiri olarak bilin serumen, kulak girişindeki salgı bezleri tarafından salgılanan sarı veya kahverengi renkte yapışkan bir sıvıdır. Serumen aslında kulağımızın en önemli doğal savunma mekanizmasıdır. Dış kulak yolunu kayganlaştırıcı ve mikroplara karşı doğal bir bariyer özelliği görür. Ayrıca dışarıdan gelen tozları ve yabancı cisimleri yapışkanlığı sayesinde tutarak daha içerlere girmesini engeller. Zamanla bu serumen kulağın kendi kendini temizleme özelliği ile kulaktan dışarı itilir. Serumenin bilinçsiz bir şekilde sürekli temizlenmesi ve yok edilmesi yada bu salgının yetersiz miktarda salgılanması kulak kanalında kuruma, inatçı kaşıntı ve enfeksiyonlara neden olmaktadır. 
 
Kulak temizlenmeli midir?
Normalde dış kulak kanalının iç kısımlarının temizlenmesine gerek yoktur. Çünkü kulağın kendi kendini temizleme özelliği nedeni burada üretilen serümen kanalın dışına itilir. Kulak kanalı hiç temizlenmese bile, serümen zaman içinde kendiliğinden dışarı atılır. Kulak kanalının kendi kendini temizleyebilme özelliği nedeniyle serumenin kulağı tıkaması mümkün değildir. Ancak kulak girişindeki bu serümen kulak kiri olduğu sanılarak sert cisimlerle (örneğin pamuklu kulak çubuğu, kürdan vs) temizlenmeye çalışılması serümenin daha derinlere, kulak zarı üzerine itilmesine neden olur. burada kulak derisi, toz, saç teli gibi cisimlerle birleşerek kulak kanalında ‘buşon’ adı verilen koyu renkli sert tıkaçlar oluşur. Bu tıkaçlar aşağıdaki belirtileri verdiği zaman kulak temizliğinin bir hekim tarafından yapılması gerekir. 
 
• Kulakta dolgunluk, ağrı 
• Zamanla artan işitme kaybı
• Çınlama veya uğultu
• Kulak kanalında kaşıntı, koku veya koyu renkli akıntı
• Başka bir nedeni olmayan öksürük
 
Kulak kanalı pamuklu kulak çubukları, kürdan ya da benzeri sert cisimlerle temizlenmeye çalışılırsa çok hassas olan kulak kanalı zedelenebilir ve ciddi dış kulak yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Ya da kulak zarı yırtılmaları olabilir.
 
Kulak nasıl temizlenmelidir?
Günlük olarak kulak kanalı girişi ve kulak kepçesi parmak ucuna sarılan pamuk yardımı ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir.
 
Kulak tıkacı nasıl tedavi edilir?
Sertleşmemiş kulak tıkacı (buşon) öncelikle gliserin, zeytinyağı, bebek yağı ve ya oksijenli su gibi yumuşatıcılar damlatılarak yumuşatılması ve kendiliğinden akması sağlanabilir. Yeterince yumuşamayan ve kendiliğinden atılamayan tıkaçlar özel aletler ve vakumlar yardımı ile hekim tarafından temizlenmelidir. 
 
Kulak bir kere temizlendikten sonra hep temizlenmesi gerekirmiş, doğru mu?
Bu yanlış bir inançtır. Kulağın belli aralıklarla temizlenme ihtiyacının olması bir kez temizlenmiş olmasından değil, bu kişilerde serumenin aşırı üretimine, salgının özelliklerine, kulak kanalının yapısına, kişilinin deri özelliklerine bağlıdır.

ONLINE MUAYENE

Sağlığınızı İhmal Etmeyin, Op. Dr. Hasan Hüseyin Arslan ve ekibi Online olarak Bir Telefon Kadar Yakınınızdayız.

Deneyimli ve Uzman Hekimleriyle Görüntülü Online Görüşün…

İLETİŞİME GEÇİN

Gönder

KLİNİĞİMİZ

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad. No: 22 Kat.1 Nişantaşı - Şişli / İstanbul