×
Open Menu
turkish english Arabic Spain French

Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Ameliyatı

Çok ileri seviyede işitme kaybı olanlar hemen hemen hiçbir sesi duyamaz ve anlayamazlar. Bu hastalar sesin yükseltilmesini sağlayan normal işitme cihazlarından fayda görmezler. Bu 
 
Koklear implantlarla işitme nasıl gerçekleşir?
Koklear implantın dört parçası vardır ve her bir parçanın farklı görevleri vardır.
  • Mikrofon: dış ortamdaki sesleri alır.
  • Konuşma İşlemcisi: Mikrofondan gelen sesleri alır ve düzenler.
  • İmplant: Konuşma işlemcisinden aldığı sinyalleri elektriksel uyarılara dönüştürür.
  • Elektrot dizisi: Gelen elektriksel uyarıları kokleanın içerisinde işitme sinirine ulaştıran bir elektrot grubudur.
Mikrofon ve işlemci kulağın arkasında ve vücut dışında bulunur. İmplant derinin altında elektrotlarda kokleanın içerisinde olup cerrahi işlem ile yerleştirilir. Koklear implant normal işitmeyi geri getirmez. Sadece ortamdaki seslerin toplanmasını ve işitme sinirine ulaştırılmasını sağlar. Koklear implanttan alınan sinyalleri doğru bir şeklide yorumlamak ciddi bir eğitim gerektirir. Bu eğitim yaklaşık bir yıl kadar sürer. 
 
Koklear implantlar ne kadar fayda sağlar?
Ciddi işitme problemi olan küçük çocuklar için, küçük yaştan itibaren koklear implant kullanmak, dil becerilerini geliştirmek açısından çok önemlidir. Konuşma ve dil becerileri açısından koklear implant ne kadar erken takılırsa elde edilecek sonuçlar o kadar başarılı olur. Bazı araştırmalar 18 aylıktan önce koklear implant takılan çocukların, konuşma, dil becerisi ve okul başarıları konusunda, normal işitmeye sahip çocuklara benzer sonuçlar elde dildiğini göstermiştir.
 
Yaşamlarının ileri dönemlerde değişik nedenlerle duyma yetisini kaybeden hastalar da koklear implantlardan ciddi şekilde fayda görürler. Gündelik hayatlarında kimseye muhtaç olmadan kendilerine yetebilir, televizyon programlarını takip edebilir, gürültülü ortamlarda sesleri ayırtedebilirler.
 
Kimler Kokear İmplant Adaylarıdır?
  • İleri seviyede işitme kaybı olanlar, 
  • İşitme cihazlarından fayda görmeyenler, 
  • Koklear implant takılmasına engel olan iç kulak yada beyin problemi olmayanlar, 
  • Koklear implant sonrası konuşma ve dil eğitimi alabilecek olanlar koklear implant için adaydırlar.
Koklear implant ameliyatı nasıl yapılır?
Koklear implant ameliyatı genel anestezi altında yapılan ve 1.5-2 saat arasında süren bir ameliyattır. Kulağın arkasından yapılan bir kesi ile kulak arkasından mastoid denilen kulak bölümüne ulaşılır. Buradan geçerek iç kulak bölümü olan kokleaya ulaşılır. Kokleaya açılan küçük bir delikle elektrotlar buraya yerleştirilir.  İmplant parçasıda kulağın arkasında deri altına yerleştirilir. Son olarak kesiler kapatılır. 
 
Ameliyattan sonra bir gün hastanede kalınır. Genelde 3-4 günde normal hayata dönülür. Koklear implantlar ameliyat bölgesinde iyileşmenin tamamlanması nedeni ile genelde 2-4 haftada aktive edilir.
 
Koklear implant ameliyatından sonra Konuşma ve dil eğitimi
Koklear implant sonrası çevreden duyulan sesler hasta için farklı gelecektir. Bu seslerin beyin tarafından doğru bir şekilde algılanması ve ne anlama geldiğinin öğrenilmesi için ciddi bir süre eğitime ihtiyaç olacaktır. 

ONLINE MUAYENE

Sağlığınızı İhmal Etmeyin, Op. Dr. Hasan Hüseyin Arslan ve ekibi Online olarak Bir Telefon Kadar Yakınınızdayız.

Deneyimli ve Uzman Hekimleriyle Görüntülü Online Görüşün…

İLETİŞİME GEÇİN

Gönder

KLİNİĞİMİZ

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad. No: 22 Kat.1 Nişantaşı - Şişli / İstanbul