×
Open Menu
turkish english Arabic Spain French

Burun kanaması (Epistaksis)

Toplumda yaygın olarak görülen burun kanaması bazen kendi kendine geçerken bazen hayatı tehtid eden bir problem olarak karşımıza çıkabilir. Burun mukozası ince ve damar yapısından zengin bir yapıdır. Bu ince yapısından dolayı kolay hasarlanabilir ve kanama ortaya çıkar. Özellikle burun mukozası ön tarafında bulunan damar yumağının olduğu kısım kanamanın en çok görüldüğü kısımdır.
 
Burun kanaması nedenleri 
Birçok farklı neden doğrudan ya da dolaylı olarak burun kanamasına neden olabilir.Burun kanamasının en sık nedeni travmalardır. Bu travma buruna alınan bir darbe olabileceği gibi özellikle küçük çocuklarda sıklıkla karşılaştığımız parmak ile burun iç kısmının tahrişi şeklinde de olabilir. Travma dışında üst solunum yolu enfeksiyonu, alerji, buruna yabancı cisim kaçması, bazı burun spreylerinin uzun süre kullanılması, solunan havanın kuru olması, burun septumunun eğrilikleri de burun kanamasına neden olabilir. 
 
Birde bazı sistemik hastalıkların seyri esnasında burun kanaması görülebilir. Örneğin hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, kansızlık, kan kanserleri gibi hastalıklar da burun kanamasına neden olabilir.
 
Tedavi
Burun kanamasında ilk yapılacak şey hasta ve hasta yakınlarının öncelikle sakin olması gerekir. Hasta başı hafif önde olacak şekilde dik oturtulmalıdır. Baş ve işaret parmağıyla burun delikleri sıkıştırılarak tampon uygulanır. Bu şekilde 5-10 dakika kadar tutmak gerekir. Bu uygulama ile genelde kanama durmaktadır. Tekrar kanamanın olmaması için hapşırma, öksürme, sümkürme gibi tahrişe sebep olacak eylemlerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ile burun yıkama, nemlendirici ve tahrişi giderici merhemler iyileşme açısından katkı sağlayabilir.
 
Yapılan bu işlemlere rağmen burun kanaması devam ederse yada aşağıdaki durumların olması durumunda mutlaka bir KBB doktoruna müracaat etmek gerekir.
 
• Tekrarlayan burun kanaması olması
• Vücutta kolay morarma
• Kan sulandırıcı ilaç kullanımı ile birlikte olan burun kanaması olması
• Kanama pıhtılaşma bozukluğu olması
 
Ciddi kanama durumlarında kanayan bölgedeki damarların yakılması yada daha ileri cerrahi işlemler uygulanabilecek diğer tedavi yöntemleridir.

ONLINE MUAYENE

Sağlığınızı İhmal Etmeyin, Op. Dr. Hasan Hüseyin Arslan ve ekibi Online olarak Bir Telefon Kadar Yakınınızdayız.

Deneyimli ve Uzman Hekimleriyle Görüntülü Online Görüşün…

İLETİŞİME GEÇİN

Gönder

KLİNİĞİMİZ

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad. No: 22 Kat.1 Nişantaşı - Şişli / İstanbul