Kulağa tüp takılması ameliyatı
Orta kulak havalanma problemlerine bağlı olarak kulakta sıvı birikmesi ya da kulak zarının çökmesi durumlarında orta kulağın havalanmasını sağlamak için uygulanan bir yöntemdir. İlaç tedavisi ve önlemlere rağmen düzelmeyen havalanma sorunlarında kulak zarına takılacak silindir şekilli hava kanallı bir tüp sayesinde orta kulağın havalanması sağlanır. Bu işlem yapılmadığı taktirde orta kulaktaki sıvı birikmesi ya da çökme durumu zamanla artarak kalıcı işitme kayıplarına ve kulak zarında delinmelere neden olacaktır.
Kulak zarına tüp takılması ameliyatı
Kulak tüpü takılması ameliyatı çocuklarda genel anestezi ile yetişkinlerde lokal anestezi ile yapılır. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Mikroskop kullanılarak kulak kanalından girilerek kulak zarına küçük bir kesi yapıulır. Önce bu kesiden orta kulaktaki sıvı boşaltılır. Sonrasında tüp yerleştirilir. Bu tüp hem tekrar oluşan sıvının boşalmasını sağlayacak, hem de orta kulağa hava girişini sağlayacaktır.
Kulak tüpü ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyiz?
Kulak tüpü zarda kaldığı sürece tüp vasıtası ile orta kulağa su girmesi ihtimali ortaya çıkar. Bu durumda orta kulakta enfeksiyon oluşur. Bu nedenle kulakta tüp olduğu dönemlerde banyoda duşta denizde havuzda mutlaka kulak kanalını tıkaçlarla kapatmak böylece orta kulağa su kaçmasını önlemek gerekir.
Kulak tüpü ortalama 6-18 ay kadar zarda kalır ve sonrasında kendiliğinden kulak kanalına düşer ama kulaktan dışarı çıkamaz. Bu nedenle belli aralıklarla kulak tüpünün doktorunuz tarafından kontrol edilmesi gerekir. Kanala düşen tüp bu kontrollerde çıkarılır. Nadiren tüp kendiliğinden düşmez. Yeteri süre sonunda düşmeyen tüpler ameliyathane ortamında çıkarılmalı ve tüpün zardaki deliği tamir edilmelidir.