×
Open Menu
turkish english Arabic Spain French

Larenjit

Larenjit, halk arasında gırtlak olarak bilinen larenksin inflamasyonudur. Larenks içerisinde ses tellerinin olduğu alt solunum yollarının başlangıcı olan organımızdır. Solunum olayları, sesin oluşması alt hava yollarının korunması gibi görevleri vardır. 
Larenjitin iki tipi vardır; Akut larenjit ve Kronik Larenjit.
 
Akut Viral Larenjit
Genelikle bir üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. En sık neden olan virüs influenza virüsüdür. En önemli belirtisi ses kısıklığıdır. Ses kabalaşır, boğuklaşır, çok nadiren tamamen kısılabilir. Bunun yanında gırtlakta ağrı ve hassasiyet görülebilir. Yapılan endoskopik  larinks incelemesinde ses telleri şiş ve kızarık görülür. Tedavisi semptomatiktir. Mutlaka ses istirahatı yapılması gerekir. Bol su içilmesi ve mümkünse buhar inhalasyonu yapılmalıdır. Sigara alkol ve reflü maruziyetinden kaçınılmalıdır.  Tedavi esnasında genel durumun kötüleşmesi, ateşin artması, koyu renkli mukusun varlığı akla bakteriyel bir durumu getirmelidir. Bu durumda antibiyotik gerekebilir. 
 
Kronik Larenjit
Sigara, alkol, reflü, pürülan sinüzit akıntısı, endüstriyel gaz ve dumanlar, sesin kötü kullanımı en sık sebeplerindendir. Sık görülen belirtiler ses kısıklığı ve öksürüktür. Genelde ses istirahati, irritan maddelerden uzak durma ve medikal tedavilerle rahatlama sağlanabilir. Ses telleri üzerinde beyaz yada kırmızı lekeler görülürse mutlaka takip edilmeli gerekirse biyopsi yapılmalıdır.
 
Ne zaman hekime başvurulmalıdır?
• Şikayetler çok şiddetliyse ve artıyorsa,
• Solunum sıkıntısı varsa,
• Yüksek ateş varlığında,
• 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı olması durumunda,
• Boyunda düzelmeyen lenf bezi şişliklerinin olması durumunda 

ONLINE MUAYENE

Sağlığınızı İhmal Etmeyin, Op. Dr. Hasan Hüseyin Arslan ve ekibi Online olarak Bir Telefon Kadar Yakınınızdayız.

Deneyimli ve Uzman Hekimleriyle Görüntülü Online Görüşün…

İLETİŞİME GEÇİN

Gönder

KLİNİĞİMİZ

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad. No: 22 Kat.1 Nişantaşı - Şişli / İstanbul